13. Instinktenergi og automation

Materiedannende grundenergier og automation

Mange af vores handlinger gør vi ubevidst, men selvom handlingerne er ubevidste, er der ofte indbygget en hensigtmæssighed i dem. Eksempelvis, når vi vifter en bi væk fra vores ansigt, hvis den er kommet for nær, eller hvis vi hoster efter at have fået noget “galt i halsen”. I begge tilfælde gør vi det, for at beskytte os selv mod nogle farer.

I følge ånsdvidenskaben er instinktenergien helt afgørende her. Instinktenergien er placeret i hovedgruppe A “materiedannende grundenergier”

Figur 13.1: Instinktenergien (rød) tilhører (A) de materiedannende grundenergier./27/

Instinktenergien er kort fortalt vores evne til at udføre automatiske skabelser.

Instinktenergi og manifestation

I vores manifestationer anvender vi instinktenergien til at etablere og opretholde enhver tænkelig form for automatfunktion i det psykiske kraftfelt, og dermed i bevægelser.

Figur 13.2: Ved manifestation står instinktenergien for automatiserede eller instinktmæssige funktioner. Pilen peger mod det psykiske kraftfelt, da manifestation danner det psykiske kraftfelt

Nogle ændringer i det psykiske kraftfelt har vi øvet så mange gange, at vi nærmste kan udføre dem automatisk uden at tænke over det. Instinktenergien håndterer sådanne indøvede “programmer”, så de kan udføres automatisk. Eksempelvis kan person, som har øvet et bestemt klaverstykke igen og igen, ved hjælp af instinktenergien “afspille” det program i det psykiske kraftfelt, der skal til for uanstrengt at udføre klaverstykket på samme identiske måde til to forskellige koncerter.

Figur 13.3: Ved at gentage utallige gange opøves instinktenergien, så processen fremadrettet bliver automatiseret.
Figur 13.4: Opøvet instinktenergi sørger for, at vi kan udføre selv komplekse klaverstykker uanstrengt og på ensartet måde.

Det skal med til forklaringen af instinktenergiens virkemåde, at der også findes noget, der benævnes talentkerner. Uden disse talentkerner fungerer instinktenergien ikke. Talentkerner beskrives i en senere lektion.

Instinktenergiens virkemåde ses også i alle automatiserede processer i naturen. Disse processer kan eksempelvis være vores kroppes automatiske vækst eller degenerering i takt med alderen,

Figur 13.5: Aldringsprocessen er styret af instinktenergien

eller i vores organers automatiske funktioner,

Figur 13.6: Kropsorganernes automatiske funktioner er styret af instinktenergien

samt i naturens andre automatiske skabelsesprocesser, såsom i larvers forvandlingsproces frem mod at blive til sommerfugle. Der kunne her nævnes utallige andre eksempler.

Figur 13.7: Larvers forvandling til sommerfugle er styret af instinktenergien.

Instinktenergi og sansning

I vores sanseproces anvender vi instinktenergien til at ANE. Ved evnen til at ane menes det modsatte af, hvad der menes ved evnen til igennem analysering og definition at “forstå”. Den sidstnævnte evne bæres af intelligensenergien. Det beskrives i en senere lektion.

Figur 13.8: Ved sansning giver instinktenergien en anelse eller fornemmelse af omverdenen. Pilen peger væk fra det psykiske kraftfelt, da der ved sansning trækkes information ud af det psykiske kraftfelt.

Instinktenergien formidler således anelsesoplevelser – hvilket i realiteten vil sige oplevelser uden skarphed, konturer, detaljer og nuancer – der viser sig som en “fjern”, uklar, “drømmeagtig” og totalt udefinerbar fornemmelse af livsoplevelsens to største og mest fundamentale yderkontraster, nemlig faktorerne BEHAG og UBEHAG.

Vores oplevelse ville altså være yderst elementær, og dermed overordentlig primitiv, dersom instinktenergien var tilværelsens eneste grundenergi. Heldigvis er der andre grundenergier, der detaljerer vores oplevelse.